Turkse ambassadeur wil verbod affiche en clip Vlaams Belang

Verantwoordelijk uitgever Filip Dewinter: “Waar moeit Turkse ambassadeur zich mee? Wij hebben geen lessen te ontvangen van de fundamentalistische Turkse regering. Minister Vanackere moet de Turkse ambassadeur terechtwijzen.”

N.a.v. het Vlaams Belang-congres “Nederland, Denemarken, Zwitserland, Italië … Kordaat immigratiebeleid werkt!”, dat zondag jl. in Antwerpen plaatsvond, werd ook een affiche gelanceerd (zie bijlage) waarbij een wit schaap een rood schaap met de symbolen van de Turkse en Marokkaanse vlag Europa uitzet. Deze affiche wordt ook herhaald in een tekenfilm-clip die op internet verspreid wordt. Met deze affiche en clip, die afgeleid zijn van een affiche van de Zwitserse Volkspartij, wil het Vlaams Belang duidelijk maken dat Marokko en Turkije geen deel uitmaken van Europa.

De Turkse ambassadeur Murat Erfavcerfavci heeft in een gesprek met de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere laten weten dat de Turkse overheid protest aantekent tegen deze affiche. De Turkse ambassadeur vindt dat het een ‘xenofobe’ affiche betreft ‘die een overtreding inhoudt op de wet tegen het racisme en verboden moet worden’ (zie http://news.am/eng/news/55180.html, http://times.am/2011/04/13/red-sheep-symbolized-turkish-flag/, http://www.1info2.com/une-affiche-raciste-a-attire-de-viv-488.html#article).

De verantwoordelijk uitgever van de affiche, Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams parlement Filip Dewinter, vraagt zich af waar de Turkse ambassadeur zich mee moeit: “Blijkbaar heeft de Turkse overheid heel wat moeite met de vrije meningsuiting die onverbrekelijk deel uitmaakt van onze democratie. Met deze affiche wil het Vlaams Belang vooral protesteren tegen de toetreding van Turkije in de EU. Daar wringt natuurlijk het schoentje. Tijdens het congres van vorige zondag werd met de andere aanwezige Europese partijen (FPÖ, Lega Nord, Zweedse Democraten) overlegd over de organisatie van een Europees referendum betreffende de toetreding van Turkije tot de EU. Dit Europees netwerk van verzet tegen massa-immigratie en islamisering vormt blijkbaar een doorn in het oog van de Turkse regering. Daarom – en daarom alleen – wil de Turkse overheid het Vlaams Belang beschadigen”.

Filip Dewinter zal aan Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere vragen om de Turkse ambassadeur terecht te wijzen. Filip Dewinter zal desbetreffend donderdag in de Senaat de minister bevragen. Hoe dan ook wordt de schapenaffiche en de internetclip van het Vlaams Belang gehandhaafd.