Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) wil fundamentalistische Milli Görüs-moskee laten betoelagen met Vlaams belastingsgeld

Filip Dewinter: “Hecht Vlaamse regering zelf nog wel geloof aan verhaal van Europese islam?”

Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) draagt de Antwerpse moskee Huzur (Ieperstraat 26, Antwerpen-Zuid) voor om erkend en gefinancierd te worden. De voordracht van de moskee staat voor advies op de agenda van de gemeenteraad van maandag 28 februari. Het ontwerp-advies van het Antwerpse SP.a-CD&V-N-VA-Open VLD-bestuur luidt alvast positief.

Nochtans wordt er in het erkenningsdossier geen geheim van gemaakt dat de moskee behoort tot de extremistische Milli Görüs-beweging, de beweging van de Turkse fundamentalist Necmettin Erbakan. Ook op de sociale netwerksite Facebook tonen zowel de vzw Huzur als moskeevoorzitter Seref Kilic zich enthousiast aanhanger van zowel Milli Görüs, als van Erbakan en zijn nieuwe fundamentalistische Saadet partij (Gelukspartij), de opvolger van de eerder verboden Turkse Welvaartspartij.

In Duitsland, waar Milli Görüs de meeste aanhangers telt, wordt de beweging er door de staatsveiligheid van beschuldigd “de wereldlijke orde af te schaffen en te willen vervangen door een islamitische gemeenschap”.  Topfunctionarissen van Milli Görüs, waaronder de secretaris-generaal, werden in 2009 in Duitsland in verdenking gesteld van het oprichten van een criminele vereniging, omdat ze op illegale manier geld ingezameld hebben voor terreurbewegingen, zoals Hamas. In Turkije werden de met Milli Görüs gelieerde partijen in het verleden bij herhaling buiten de wet gesteld.

Terwijl Milli Görüs in Duitsland voor de rechter wordt gesleept en in Turkije verboden wordt, maakt minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois er geen probleem van om een Milli Görüs-moskee in Vlaanderen te laten betoelagen met Vlaams belastingsgeld. Het Vlaams Belang zal in de Antwerpse gemeenteraad het nodige weerwerk bieden tegen het door het Antwerpse stadsbestuur voorgestelde positieve advies en zal ook minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois hierover ondervragen in het Vlaams Parlement.

Tot slot stelt het Vlaams Belang zich nog de vraag of de Vlaamse regering zelf nog geloof hecht aan de eigen stelling dat door subsidiëring van moskeeën de ontwikkeling van een Vlaamse of Europese islam kan worden bewerkstelligd, nu blijkt dat bevoegd minister Bourgeois zonder enige schaamte zelfs fundamentalistische moskeeën voor erkenning voordraagt.