Meeting in Beringen

Onlangs raakte bekend dat de moskeevereniging in Beringen haar aanvraag om de minaretten van de Fatih-moskee met luidsprekers te voorzien heeft ingetrokken, na een brede golf van protest bij de bevolking waarbij het Vlaams Belang het voortouw nam. De protestmeeting die onze partij in Beverlo plande ging gisteren gewoon door en werd omgedoopt tot een feestviering.

Een 150-tal leden en sympathisanten van het Vlaams Belang zakte gisterenavond af naar de bijeenkomst. In zijn toespraak wees Kamerlid en Berings fractieleider Bert Schoofs er op dat het Vlaams Belang een grote invloed heeft gehad op het feit dat de luidsprekers er niet komen, door de kwestie op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen en door de bevolking te informeren via een protestfolder. “Dit is een overwinning van het recht op vrije meningsuiting, van de democratie en ja, toch ook een eerste steen van de dam die wij opwerpen tegen het verlies van onze identiteit, tegen de toenemende invloed van de islam in onze samenleving”, aldus Bert Schoofs. We moeten echter realistisch blijven: de moslimgemeenschap in dit land neemt jaar na jaar toe, ook in Limburgse steden en gemeenten als Beringen, waar nu reeds twee van de zes schepenen van Turkse origine zijn en waar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de SP.A alvast één of meerdere allochtone burgemeesterkandidaten naar voren zal schuiven. “Op de een of andere manier zullen de andere Beringse partijen zich hierop moeten voorbereiden, indien men een alternatief wenst tenminste”, vervolgde Schoofs. “Het Vlaams Belang is alleszins bereid om ook hier de kar te trekken en de weg te wijzen, zonder lauwe compromissen, maar met zin voor loyaliteit en realiteit.”

Nadien was het de beurt aan Filip Dewinter. De Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement verwees naar het referendum over de minaretten in Zwitserland, waar een ruime meerderheid van de bevolking voor een minarettenverbod stemde. Ook in Vlaanderen is een meerderheid van de bevolking gekant tegen de bouw van minaretten. Filip Dewinter pleitte dan ook voor een minarettenverbod in Vlaanderen. Voorts benadrukte hij dat de overwinning in Beringen slechts een eerste slag is in een lange strijd tegen de oprukkende islamisering in West-Europa. “Om de islamisering tegen te gaan, moet de immigratiekraan dichtgedraaid worden en het multiculturalisme bestreden worden”, aldus Dewinter.

In een kort filmpje dat gisteren werd vertoond, geven Vlaams Belang-parlementsleden Katleen Martens, Bert Schoofs en Chris Janssens een woordje uitleg bij de gebeurtenissen in Beringen en de standpunten van het Vlaams Belang.