Interview met Anke Van dermeersch over ‘Hoer noch slavin’ (GVA)

Vlaams Belang Anke Van dermeersch publiceert boek over rol van de vrouw in de islam.

“Ik geloof in het amazonisme”

“Alle vrouwen moeten een cultuuroverschrijdende loyaliteit ontwikkelen in het amazonisme.”

“Elke moslima die bij mij haar hoofddoek inlevert, krijgt een gratis exemplaar van mijn boek.”

Vandaag stelt VB-senator Anke Van dermeersch een boek voor met de harde titel Hoer noch slavin – vrouwen en islam.”Veel vrouwen vallen voor een moslimman en weten niet wat ze te wachten staat”, zegt ze. Anke Van dermeersch schreef al eens eerder een boek. “Een kinderboek over een heks en een draak, toen ik veertien was”, vertelt ze lachend. “Het zou in de boekhandels komen, maar ik ging niet akkoord met de wijzigingen die de uitgever in de tekst wilde aanbrengen.” Maar nu stelt de 39-jarige Antwerpse juriste en VB-senator haar eerste politieke boek voor, waaraan ze enkele jaren heeft gewerkt.

“Elk jaar bekeren ongeveer duizend Vlaamse meisjes zich tot de islam”, zegt ze. “Zij beseffen vaak niet welke cultuurschok hun te wachten staat. Mijn boek wil hen waarschuwen. Daarnaast wil ik een debat op gang brengen over de rol van de vrouw in deze tijden van islamisering.”

In haar boek etaleert Van dermeersch haar visie op de manier waarop de islam omgaat met vrouwen, familierecht, huiselijk geweld en homoseksualiteit. Ze argumenteert waarom volgens haar een gematigde Europese islam geen slaagkansen heeft en waarom moslimfeminisme een mythe is. Ze laat ook zes vrouwen getuigen over hun slechte ervaringen met de islam.

De titel van uw boek is provocerend. Met dank aan Filip Dewinter?

Anke Van dermeersch: (lacht) Nee, want die vond hem eigenlijk té. In mijn omgeving is veel gediscussieerd over die titel. Het was Gerolf Annemans die mij heeft overtuigd om hem toch te gebruiken. De woorden ‘hoer’ en ‘slavin’
kwamen opvallend veel voor in mijn gesprekken met de vrouwen die hun getuigenis met mij wilden delen. Moslima’s die zich niet slaafs onderwerpen aan de Koran worden al gauw als hoer bestempeld. Vandaar.

Uw getuigen zijn eenzijdig negatief. Is dat wel objectief?

Ik geef in mijn boek zelf toe dat ik vooringenomen ben, want ik blijf nu eenmaal Anke van het Vlaams Belang. Maar ik heb niet veel tegenargumenten voor mijn stellingen gevonden. Veel moslimvrouwen – zoals die van BOEH!
(Baas Over Eigen Hoofd, red.) wilden niet met mij praten. Daarom was ik heel blij met de getuigenis van de dochter van een imam, die een genuanceerd beeld schetst van de gemiddelde moslima. Zij is wel godsdienstig, maar ze doet afstand van de strenge ideologie van de islam. Dat zal ze helaas niet meer kunnen als de islamisering zich doorzet. Daarvoor wil ik waarschuwen.
Elke moslima die bij mij haar hoofddoek inlevert, krijgt een gratis exemplaar van mijn boek.

U waarschuwt Vlaamse meisjes voor het ‘prinses Diana-syndroom’. Wat is dat?

Prinses Diana was ongelukkig en zocht geborgenheid bij moslims zoals Dodi Al-Fayed. Ook veel Vlaamse meisjes doen dat, omdat ze gecharmeerd zijn door de geborgenheid in de familiecultuur van moslims. Ze beseffen niet dat ze ook trouwen met die familie en hun vrijheid grotendeels moeten opgeven. De romantiek van Duizend-en-éénnacht is een sprookje.

Volgens u komt polygamie of veelwijverij in België veel voor.

Als pro-Deoadvocaat heb ik te maken gehad met zulke gevallen, en het is ook gebleken uit de getuigenissen. Die huwelijken worden niet gesloten in de moskeeën, maar thuis door imams. We moeten daar streng tegen optreden, want het is tegen onze Grondwet en tegen de scheiding van Kerk en Staat. Ook tegen verstoting moeten we ons hardnekkig blijven verzetten. Tegenwoordig wordt dat fenomeen gedoogd, om vrouwen die in Marokko zijn verstoten de kans te geven om in België opnieuw te huwen. Maar in feite is zo’n vrouw officieel nog steeds getrouwd.

U roept alle vrouwen ter wereld op om toe te treden tot het amazonisme. Wat is dat?

Veel van mijn gelijkgestemden geloven in een botsing der samenlevingen, maar ik deel dat pessimisme niet. Als alle vrouwen een cultuuroverschrijdende, kindgerichte loyaliteit kunnen ontwikkelen waarbij ze hun zonen en dochters gelijkwaardig opvoeden, dan is er hoop. Wij vrouwen mogen niet meegaan met de door testosteron geleide mannenretoriek, zoals de huidige generatie moslimpolitica’s nog doet.

Is dat amazonisme van u niet gewoon feminisme?

Nee, het amazonisme overstijgt het feminisme, want het is utopisch en het geldt voor alle vrouwen ter wereld. Maar het streeft er wel naar om alles wat het feminisme heeft gerealiseerd te behouden voor de toekomst. Want die verwezenlijkingen zijn in gevaar door de islamisering.

Mogen we nog meer boeken van uw hand verwachten?

(lacht) Het volgende is zelfs al in de maak. Het wordt een politiek incorrect kookboek met recepten van VB-parlementsleden voor kreeft, foie gras, kikkerbillen en zo. Zo kunnen we ons eens in een ander, wat vrolijker daglicht stellen. Ik maak dat boek samen met mijn VB-collega Frank Creyelman. Na deze primeur kan hij niet meer terug (lacht).

Hoer noch slavin, Anke Van dermeersch, Uitgeverij Egmont, 179 blz., 15 euro.

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Egmont.

© 2012 Concentra
Bron: Gazet van Antwerpen
Editie: Metropool Stad
Pagina: 8
Aantal woorden: 847
Auteur: LEX MOOLENAAR

Klik hieronder op de bijlage voor een interview met Anke in ‘De Zondag’.

Lees hier de bijlage.