Arabische ‘Lente’: recht op verkrachting

In Egypte werd opnieuw een (westerse) journaliste aangerand op het Tahirplein in Caïro. Tijdens de revolutie vorig jaar werd CBS-reporter Lara Logan “door handen verkracht”. Egyptische journaliste Mona Eltahawy overkwam in november hetzelfde.

Dit maal werd de 22-jarige Natasha Smith  door een “groep beesten” volledig uitgekleed en betast. Met hun vingers wrongen ze zich “een weg naar binnen”. In het artikel op haar blog, getiteld “Please God. Please make it stop”, kan u de volledige getuigenis lezen. (http://natashajsmith.wordpress.com/2012/06/26/please-god-please-make-it-stop/)

Uiteindelijk kon ze bij een dokterspost geraken. Lokale vrouwen gaven haar kleren en een boerka. Aan de hand van een onbekende man – want een (moslim)vrouw mag niet alleen op straat lopen – kon ze voor de neus van die “groep beesten” ontsnappen.

Volgens de lokale vrouwen dachten de moslimmannen dat de journaliste een buitenlandse spion was, maar dat was volgens de journaliste “maar een excuus om een blonde westerse dame te misbruiken”. Er bestaat trouwens geen enkele geldige reden om iemand te verkrachten!
Het haantjesgedrag van moslimmannen loopt ook bij ons de spuigaten uit. In Brussel heeft men zelfs al een organisatie opgericht waar vrouwen terecht kunnen met getuigenissen over achtervolgingen, handtastelijkheden, verkrachtingen en geweld.

Ook Smith wil iedereen er bewust van maken hoe groot dit probleem is: “Dit is niet zomaar een fait divers, het blijft gebeuren en moet stoppen. Er zijn zoveel slachtoffers, zowel Arabische als westerse.”

Natasha Smith was op het Tahirplein om een documentaire te maken over de vrouwenrechten aldaar. Eén ding is duidelijk: de vrouwen hebben in Egypte vooral het recht om verkracht te worden. Binnenkort kunnen de Syrische vrouwen dankzij westerse hulp ook genieten van de voortvloeisels van de zogenaamde Arabische ‘Lente’.